NUtech tracks on Soundclound

#nutech

 • Waar is De week van NUtech?
  NUtech
  00:58
  Technologie
  869

  De week van NUtech is verhuisd. De podcast blijft elke week verschijnen, maar niet meer op Soundcloud. Voortaan kun je terecht op NU.nl, in de NU.nl-app. Daarnaast kun je je nog altijd gratis abonneren via iTunes of je eigen favoriete podcast-app. Zoek dan naar 'De week van NUtech'. De nieuwe aflevering verschijnt dan automatisch op je telefoon, tablet of computer. Sinds kort zijn we ook te vinden op Spotify!

 • Aflevering 166: Waarom wordt nepnieuws zo vaak gedeeld?
  NUtech
  11:40
  Technologie
  829

  Berichten met nepnieuws worden op Twitter zes keer sneller gedeeld dan kloppende berichtgeving. Ook bereiken ze meer mensen. Hoe komt dat? Ook was het deze week weer raak met DDoS-aanvallen bij de Belastingdienst, net nu mensen hun aangifte willen doen. Waarom blijven dit soort aanvallen steeds terugkeren?

 • Aflevering 165: Schrikken Samsungs concurrenten van de Galaxy S9?
  NUtech
  15:23
  Technologie
  732

  De Samsung Galaxy S9 is gepresenteerd op het Mobile World Congress. Er lijkt weinig veranderd, maar met de vernieuwde camera heeft Samsung weer een grote stap gezet. Heeft de concurrentie van de Galaxy S9 te vrezen? Ondertussen zitten concurrerende smartphonemakers niet stil en is er een nieuwe trend ontstaan. Net als de iPhone X van Apple duiken ineens allerlei Android-telefoons op met een inkeping in het scherm. Maar waarom?

 • Aflevering 164: Wat als je telefoon je werkgever is?
  NUtech
  18:23
  Technologie
  9,767

  De Mobile World Congress gaat dit weekend van start. We bespreken alvast welke telefoons we verwachten, waaronder de Galaxy S9 van Samsung en de nieuwe smartphone van Sony. Daarnaast spraken we met Rens Lieman, die een boek schreef over de deeleconomie. Hij vertelt over 'Uber voor alles' en hoe het is om voor een app te werken.

 • Aflevering 163: Google Assistent komt naar Nederland
  NUtech
  15:18
  Technologie
  8,733

  Google Assistant komt dit jaar naar Nederland. Kunnen we de slimme speakers binnenkort ook verwachten? Wij probeerden alvast de HomePod van Apple, de Amazon Echo en de Google Home. Verder was er ophef over Facebook. Het bedrijf promoot een eigen VPN, maar die speelt je gegevens door aan adverteerders van Facebook. Wat moet je erover weten?

 • Aflevering 162: De grootste lancering van SpaceX tot nu toe
  NUtech
  14:17
  Technologie
  11,567

  SpaceX lanceerde eindelijk zijn Falcon Heavy, bestaande uit drie Falcon 9-rakettrappen. Daarvan wisten er twee op land te landen, één stortte in zee. Wat is SpaceX hier verder mee van plan? De afgelopen weken werden banken en overheidssites getroffen door DDoS-aanvallen. Daar bleek een 18-jarige Nederlander achter te zitten. Wat zijn de gevolgen?

 • Aflevering 161: Wat we weten over de Galaxy S9
  NUtech
  11:12
  Technologie
  17,280

  Samsung staat op het punt om de Galaxy S9 te onthullen. Maar wat weten we nou eigenlijk over het volgende vlaggenschip van de techfabrikant? Max Schrems mag Facebook aanklagen, maar moet dat wel alleen doen. Wat gaat er gebeuren in de grote privacyzaak?

 • Aflevering 160: Apple maakt iPhones langzamer
  NUtech
  13:22
  Technologie
  16,205

  Apple heeft recent toegegeven iPhones langzamer te maken. Daarvoor krijgt het bedrijf flink de wind van voren. Maar waarom doet Apple het eigenlijk en wat gaat het bedrijf eraan doen? Daarnaast hebben we het over Nintendo's nieuwe product: karton!

 • Aflevering 159: Robots, tv's en auto's op CES 2018
  NUtech
  18:32
  Technologie
  7,700

  We liepen een week lang rond op gadgetbeurs CES, waar de grote techbedrijven hun nieuwste producten laten zien. Hoe zit het nou met die oprolbare televisie, en waarom zijn er zoveel auto's op deze conferentie? En waarom krijgen ovens en douchekoppen een slimme assistent ingebouwd?

 • Aflevering 158: Hoe gevaarlijk zijn Meltdown en Spectre?
  NUtech
  12:34
  Technologie
  8,425

  De kwetsbaarheden Meltdown en Spectre werden deze week door beveilingsonderzoekers gepubliceerd. Via fouten in de processors is het voor kwaadwillenden mogelijk om toegang te krijgen tot het geheugen van de computer. Daarmee is geheime informatie zoals wachtwoorden en bankgegevens in potentie bereikbaar. Hoe zit het precies en wat kun je doen? Volgende week vangt de Consumer Electronics Show weer aan in Las Vegas. Wij zijn erbij, maar wat verwachten we ervan? We behandelen kort de komst van 8K-tv's en zelfrijdende auto's.

 • Aflevering 157: Voorspellingen voor 2018
  NUtech
  32:49
  Technologie
  24,524

  De voorspellingenpodcast is terug. Traditiegetrouw kijken we in onze laatste podcast van het jaar vooruit naar wat ons te wachten staat op het gebied van tech. Ook blikken we terug op voorspellingen van vorig jaar.

 • Aflevering 156: Downloadboetes in Nederland?
  NUtech
  14:11
  Technologie
  21,599

  Dutch Filmworks wil illegale downloaders van The Hitman's Bodyguard een boete uitdelen. Maar wat moet er gebeuren voordat de eerste boetebrieven op de deurmat vallen?

 • Aflevering 155: Mag T-Mobile wel Tele2 overnemen?
  NUtech
  16:45
  Technologie
  6,949

  T-Mobile kondigde vrijdag aan concurrent Tele2 over te nemen. De twee bedrijven moeten het samen opnemen tegen VodafoneZiggo en KPN, maar gaat de toezichthouder de overname wel goedkeuren? In het verleden leverde soortgelijken deals namelijk problemen op. Webwinkel Amazon had ineens alle concurrerende mediaspelers uit de schappen gehaald, waaronder de Chromecast van Google. De zoekgigant reageerde vervolgens door de mediaspeler van Amazon 'kreupel' te maken. Hoe loopt dit af?

 • Aflevering 154: YouTube-muziekdienst en bitcoin
  NUtech
  15:10
  Technologie
  15,157

  Naar verluidt krijgt YouTube een losse muziekstreamingdienst, die direct moet concurreren met Spotify en Apple Music. Wat voegt zo'n nieuwe dienst nog toe en hoe zit het dan met de andere Google-muziekdienst Play Music? De koers van de bitcoin gaat als een raket omhoog, maar waardoor komt dat? Heeft de cryptovaluta toekomst als betaalmiddel of is de digitale munt vooral een speculatiemiddel? Feedback? [email protected]

 • Aflevering 153: Mac-lek en superaccu?
  NUtech
  16:05
  Technologie
  15,811

  Apple werd deze week in verlegenheid gebracht door een lek in MacOS waardoor zondere moeite elke Mac gekraakt kon worden. Het lek is inmiddels gedicht, maar hoe kon dit Apple overkomen? Heeft het te maken met de verwaarlozing van de Mac waarvan Apple beschuldigd wordt? Samsung werkt aan een superbatterij van grafeen die vijf keer sneller moet opladen en een hogere capaciteit heeft. We krijgen heel vaak dit soort beloftes, maar de superaccu is nog niet verkrijgbaar. Waarom worden er alleen kleine stappen gezet in de ontwikkeling van accu's voor onze smartphones en tablets? En komt de superaccu er nu dan echt? Feedback? [email protected]

 • Aflevering 152: Verzwegen Uber-hack en netneutraliteit VS
  NUtech
  14:29
  Technologie
  7,666

  Deze week werd bekend dat Uber vorig jaar al is gehackt. Daarbij zijn de gegevens van 57 miljoen accounts gestolen. Voormalig Uber-directeur Travis Kalanick betaalde de hackers om het datalek onder de pet te houden. Hoeveel lijken komen er nog uit de kast bij Uber, en wat is de rol van de nieuwe directeur Dara Khrosrowshahi? Hoogstwaarschijnlijk schaft de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC de netneutraliteit in het land af. In de hele EU is sinds vorig jaar zo'n wet van kracht. Heeft de Amerikaanse wetswijziging nog gevolgen voor Nederlanders? Feedback? [email protected]

 • Aflevering 151: Gamers boos op Star Wars-game
  NUtech
  20:12
  Technologie
  16,205

  Gamers zijn boos op de nieuwe game Star Wars Battlefront II. Is het een veredelde gokmachine, en wat doe de ontwikkelaar om op deze ophef te reageren? Tesla heeft een elektrische vrachtwagen en een nieuwe sportauto aangekondigd, maar de 'gewone' consumentenwagen van het bedrijf moet nog verschijnen. Waarom richt het bedrijf zich nu op nog meer soorten auto's?

 • Aflevering 150: Problemen bij Snapchat en Amazon Prime naar Nederland
  NUtech
  19:11
  Technologie
  11,753

  Deze week gaf de directeur van Snapchat toe dat de app ingewikkeld is en veel gebruikers afschrikt. Tijd voor een redesign dus. Ook de financiële prestaties en gebruikersgroei van Snapchat vallen tegen. Kan het bedrijf zichzelf nog redden of wordt een nieuwe app juist de ondergang? Amazon biedt sinds deze week ook het Prime-abonnement aan in Nederland. Voor 7 euro in de maand (nu tijdelijk 4 euro) worden veel producten gratis binnen één dag thuis bezorgd en krijg je toegang tot videodienst Prime Video. Moeten Bol.com en Coolblue zich zorgen maken? Feedback? [email protected]

 • Aflevering 149: iPhone X razendsnel uitverkocht
  NUtech
  14:22
  Technologie
  36,525

  De iPhone X was in Nederland binnen drie minuten al uitverkocht. Was dat omdat er zoveel vraag is, of juist omdat er zo weinig zijn geproduceerd? En wat gaat de iPhone X betekenen voor Apples komende kwartaalcijfers? Deze week verschenen Super Mario Odyssey, een nieuwe Wolfenstein en Assassin's Creed Origins voor spelcomputers. Daarmee lijkt het grote gameseizoen van dit jaar te zijn aangebroken, maar wat betekenen deze grote games eigenlijk voor hun makers?

 • Aflevering 148: Wifi-lek KRACK
  NUtech
  11:40
  Technologie
  19,702

  Maandag publiceerden Belgische wetenschappers een onderzoek waarin zij tonen hoe de veelgebruikte wifi-beveiliging WPA2 kwetsbaar is voor een hack. Techbedrijven werken aan beveiligingsupdates voor smartphones, pc's en routers, maar wat kun je ondertussen doen om veilig te blijven? En hoe groot is het risico eigenlijk dat dit lek wordt misbruikt? Feedback? [email protected]